Annesi İngiliz, babası İtalyan kökenli bir İsviçreli olupta İrlanda milli takımında top koşturan kaç kişi olmuştur, ya da bu denli kültürel çeşitliliği taşıyan kaç adet futbolcu sahalarda görülmüştür bilemiyorum. Ama Tony Cascarino adına tek bildiğim bir şey var; Gittiği ülkelere 10 numarayı tanıtmıştır.
İngiliz futboluna meraklı olan kesim'in uzun yıllardır gördüğü bir durum vardır. Klasik 4-4-2 formasyonu (Sanlı abinin deyimi ile "klasik ingiliz tertibi") ve tandem ilişkisi ile şablon getirisinin kendisine müsade ettiği kadar oynayan İngiliz takımlarına, tıpkı Catenaccio'ya 10 numara kültürünü sokan Diego gibi İngiliz ve Fransız takımlarına bu kültürü sokan kişi Cascarino'dur.
Türkiye'ye ilk Brezilyalı futbolcuları getiren Trabzonspor'un futbolundaki 20 yıllık değişim gibi Milwall'un makus talihini değiştiren kişi Cascarino olmasına rağmen, yetenekleri ve oyun zekası yıllar sadece Aston Villa'nın ilgisini çekmişti. Nitekim orta saha olarak çıktığı Southampton maçında fileleri havalandırınca onun aynı zamanda golcü kimliği de ortaya çıkyordu. Tıpkı kültürel kimliği gibi kişisel gelip-gitmelerin yaşandığı iç dünyasında olduğu gibi üst liglerde ne orta saha ne de forvet oynayabildi.
Kariyeri onu bir söndürüp, bir parlattığında Chelsea'ye getirmişti. Ama İngiltere'de yapamıyordu Cascarino. Transfer gününün son saatleri yaklaşırken Marsilya takımı onu orta saha olarak alıyordu ve o toplamda 3 sezon oynadığı 92 maçta 69 gol atıyordu.
Arafta kalmış adam, 10 numara olduğunu çok geç anlıyordu. Tıpkı İrlandalı olduğunu ve İrlanda Milli takımında oynamak istediğini idrak ettiği gibi.
Tony Cascarino
4 yorum:
Güzel adam yani Cascarino.
evet :)
Bir ekleme: Marsilya şike yüzünden 2. lige düşürüldüğünde Cascarino'yu getirmişlerdir. Takıma kol kanat geren bir ağabey ve skor önderi olarak görevini yerine eksiksiz getirmiştir.
Her anıyla yaşayan bir efsanedir, şimdilerde Times'ta spor yazarı. Kahramanım idolümdür, bugün bu mesleği yapmama sebeptir
Yorum Gönder