20 Ağustos 2009 Perşembe

Derbies: Golden Chain Derby

Futbol oyle bir mecra ki, hayata dair herşeyi sahada görebiliyorsunuz zaman zaman. Bazen öyle anlar oluyor ki, böyle bir şeyin sahada olmuş olabileceğine ihtimal vermiyorsunuz. Şimdi okuyacağınız yazının da sizi benzer düşüncelere sürükleyeceğini zannediyorum. Lafı daha fazla uzatmadan 18 yıl öncesine gidelim ve yaşanan bu ilginç olayı hep birlikte yeniden hatırlayalım.

Tarihler 1991 yılını gosterirken, Uruguay'ın en önemli iki takimi Penarol ve Nacional klasikleşen bir derbi maçında daha karşı karşıyadırlar. Sıradan bir derbi maçı gibi görünen mücadeleyi unutulmaz kılan olay henüz yaşanmamıştır. Nacional bir köşe vuruşu kazanır. O zamanlar henüz Avrupa ile tanişmamış, maçlara taktığı altın kolye ve takılarla çıkması ile ünlü, Panamalı golcü Dely Valdez de ceza sahasındadir. Dely Valdez'i marke etme görevi ise Penarol savunmacısı Jorge Goncalvez'e düşmüştür.

İkili arasında normal gibi görünen bir mücadele yaşanmaktadır. Bu mücadele esnasında Goncalvez, Dely Valdez'in altin kolyelerinden birini çeker, koparır ve çorabının içine saklar. Maçin atmosferinde kimse farkına varmamıştır olayin. Ama Goncalvez'in yan kesicilik girişimi kameralardan kaçmamştır. Maçtan sonra polis ve Dely Valdez soyunma odalarinin dışında Goncalvez'i beklemektedir. Goncalvez tutuklanır ve götürülür. Daha sonra çaldığı zinciri iade etmesiyle hakkındaki suçlamalar düşürülür ve serbest bırakılır Penarollu oyuncu.

Kendisine yoneltilen “Neden Yaptın?” sorusuna verdigi “ O an ne düşündüğümü bilmiyorum.” cevabi ile de boyle bir girişimde bulunmak için ancak ne yaptığını bilmeyen birisi olmak gerektiğini de göstermiştir Uruguayli oyuncu. Yaşanan olay, oynanan onlarca Penarol-Nacional derbisi arasinda bu maci özel bir yere taşımış, ve maç “Golden-Chain Derby” olarak anılmaya başlanmıştır.

Stereotyped from Enes Özbey

0 yorum: