12 Ağustos 2009 Çarşamba

Efsanevi Maçlar Ep3 ; İngiltere - Macaristan 1953 (Bölüm 1)

Futbol tarihinde Hollywoodvari maçlar her zaman olmuştur, olacaktır da. Ancak bu maçları Hollywood prodüksiyonundan çıkarıp Emir Kustirica'nın eline verildiğinde şark'ın çocukları garpın çocuklarından her zaman bir adım önde olacaktır.

Hoş, önemli olan olaya bakış açısı değil, olayın bize nasıl baktığını görmek. Tıpkı 1953 yılında oynanan İngiltere - Macaristan maçı gibi.

Şimdiki adı Wembley, ama ilk kurulduğu yıllardaki ismi Empire stadı olan mekanda oynanacak olan bu maçın öncesinde İngilizler her zamanki gibi hiçbir zaman emin olamadıkları ama kendilerinde var olduklarını tezahür ettikleri tipik guruları ile yine ve her zamanki gibi yeniden aşağılayıcı, alaycı ifadelerde bulunmuşlardır. Futbol kitaplarında bol bol yazılan, "We are hungry, coasting to victory!" şeklinde maçtan önce el ilanlarından dağıtıldığı söylenir. Bunlardan daha edeplisi olan maç öncesi ilanlardan birisi de şudur.

Macaristan takımının bir çok oyuncusu iyidir iyi olmasına da, çoğunun bu tarzdaki uluslararası maç deneyimi ve cabası olan "kazanma kültürü" yoktur. Bu maçtan önce Macaristan'ın Budapeşte'de İsviçreye 4-1 yenildiğini de vurgulamak lazım.

Maç henüz başladığında Hidegutki (Yugoslav asıllı) bir gol atar. Empire stadyumu sessizliğe bürünür. Ancak ilelreyen dakikalarda inanılmaz hücum hattı bulunan İngiltere Macaristan'a baskı uygulayarak durumu eşitler. Ancak Hidegutki durumu 1-2'ye getirdiğinde maçtaki oyun üstünlüğü İngilterededir. Maç bir süre rölantide devam ederken şahsi kanaatimce gelmiş geçmiş en iyi sol ayaklı oyuncu olan Puskas iki gol birden atınca İngilizler resmen şoka uğrar. İlk yarının sonlarına doğru devşirme oyuncu Mortersen durumu 2-4'e getirdiğinde İngiliz takımının tek umudu ikinci yarıda zamanın en popüler taktiği pivot santrafor/hedef adam uygulaması idi. Ama onla da başarılı olamadılar ve maç Macaristan'ın 3-6 üstünlüğü ile sona ermişti. (Maçın görüntülerini şu adresten edinebilirsiniz)

Bu maç futbol tarihindeki(Güney Amerikadaki örneleri saymaz isek) ilk başkaldırının belki de tek örneğidir. Maçın skorunu, önemini kavrayacak olan doğu halkı bu haberi ertesi günkü gazetelerden öğrendiğinde sokaklar yavaş yavaş Alman hava saldırısı öncesi panik/telaş karışımı bir duyguya sebep olacaktı.

Frenc Puskas bu maç sonrası blogda daha öncesi yazdığımız gibi aynen şunları söyleyeekti;

"Uzun yıllar oynayınca bir dolu unutulmaz anıya sahip olabiliyorsunuz. 1953’te ingiltere ile Wembley’de oynuyorduk. Sağ kanattan penaltı noktasına doğru bir orta geldi; o an Billy Wright’ın defans bloğu oluşturmak için üzerime geldiğini gördüm ve ondan önce davranarak, topa aynen Budapeşte sokaklarında bir çocukken yaptığım gibi topuğumla vurdum. Kalede Gil Merrick vardı ve top onun yanından ağlara gidip gol oldu. O maçta aldığımız galibiyet(3-6), aynı zamanda İngiltere milli takımı’nın ilk kez kendi sahasında yenilmesi anlamına da geliyordu. O zamanlar komunizmle yönetilen ülkeme döndüğümde, topukla attığım bu gol için ‘devrimci gol’ adını vermişlerdi bile." Ferenc Puskas

İngiltere: 3 - Macaristan: 6

Stad: Wembley (Empire)
seyirci: 104.000
hakem: Leo Horn(Hollanda)

Goller;

0-1 Hidegkuti 1'
1-1 Sewell 15'
1-2 Hidegkuti 20'
1-3 Puskás 22'
1-4 Puskás 29'
2-4 Mortensen 37'
2-5 Bozsik 54'
2-6 Hidegkuti 56'
3-6 Ramsey 61' (pen)


Not: Bu maçın elbette bir rövanşı olacaktı olmasına. Bir sene sonra Macaristan bu sefer Budapeştede İngiltereyi 7-1 yenecekti. Bu maçın yazısını Bölüm 2 de aktaracağım.

0 yorum: