31 Ağustos 2009 Pazartesi

Legend; Dražan Jerković

Yaşlı kesimin yoğunluklu bulunduğu kahvehanelere uğrayıpta eski dünya kupası muhabbetlerinde adını duyduğunuz yegane isimler vardır. Bunlardan biri de Jerkovicdir. İddia ediyorum, bu kahvehanelerde oluşturulmuş efsanevi 11'ler arasında Jerkovic yoksa muhabbete girizgah yapın, onların hafızalarını tazelemeye çalışın. Çünkü futbol sahaları 1.90'lık boyuna rağmen onun gibi hızlı bir "kuleyi" görmedi.

Google Translate sayesinde Dinamo Zagreb forumlarında "Radyoda maç sırasında ismi duyulduktan üç saniye sonra golü atan futbolcu" olarak geçse de, Drazan Jerkovic'in futbol hikayesi her balkan ya da Doğu Avrupa ülkesi futbol oyuncuları hikayesine benzer. Çünkü o da savaş sırasında doğmuş, savaş sırasında ölmüş bir oyuncudur.

Futbol istatistiklerinde var mıdır bilmiyorum. Ancak Jerkovic hem Sırbistan hem Hırvatistan hem de Yugoslavya milli formalarını giyen bir futbolcudur. Üç farklı milli forma, üç farklı milli kimlik yani. Kimlik bölünmesinin bolca yaşandığı o coğrafyada ben artık Yugoslavya forması giymek istiyorum dediğinde ona Hırvatlar "Hain" lakabını takmıştı bile. Belki hırvatları seçse Yugoslavlardan bir gider alacaktı Jerkovic.

Sırf bu durum için bile iki dünya kupası kaçırdı Jerkovic. Dinamo Zagreb ile oynadığı 138 maçta 102 gol atmışlığı var. Bir gol de Hırvatlar'a, bir çalımda Sırplar'a. Gerçi bunlar istatistikten sayılmıyor; sayılmasın zaten.

1 yorum:

Laff a Lympics dedi ki...

Güzel yazı. Stereotype Ball sayesinde geçmişe dair çok güzel şeyler öğreniyoruz.