27 Ağustos 2009 Perşembe

Alfonso XIII of Spain (Ep2/2)

... Sadece Copa del Rey isminin Copa Del Ayuntamiento de Madrid'e dönüşmesi bile Bask kesimin ayrımcılığın futbol üzerindeki etkisi ve dolayısı tepkisini göstermesine sebep olacaktı. Bugün maçlardan önce milli marşın okunması 1911 yılındaki İspanya milli benlik anayasasının kabulu ile orjinlidir. Ancak o dönem marşların bir adet olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü İspanya o dönem eyalet yönetimi içerisinde olduğu için Portekizliler kendi marşını, Endülüsler kendi marşlarını okuyorlardı. Bask kesimin, özellikle Bilbao takımının zorla dayatılmış marşı okumak yerine kendi anâneleri olmuş bestesi ve melodisi kime ait olduğu bilinmeyen marşı (Güney Dağı marşı) maçlardan önce okumakta diretmesi Kral Alfonsoyu kızdırmış, ve anayasadaki milli marş bendinde radikal değişiklikler yapmasına sebep olmuştu. Yani futbol'un getirisi, topa vurulmaksızın toplumsal baskılardan dolayı düzene/sisteme baş kaldırıyor, seyirciler birlik olduklarında Kraliyet'e mesaj yollayabiliyorlardı.

Ancak Bask bölgesinin içerisinde kısmi çatlaklar oluşmuştu. Çünkü Alfonso Bask takımı olmasına rağmen Kuzey şampiyonasında önceki ismi Basque Union olan takıma vaatlerde bulunarak ismini Real Union olarak şereflendirmişti. Bu müthiş zaaf yıllar geçtikçe kapanmadı. Çünkü ülkenin kuzey şampiyonasında daha çok para ve şöhret vardı. Play-off'a benzer biçimde Kuzey divizyonundaki ilk üç takım Konfederasyon finali yapıyor ve Bask bölgesi takımları kaale alınmadan İspanya şampiyonu ilan ediliyordu. Örneğin, Nba şampiyonu direkt olarak Dünya şampiyonu olarak lanse edilir. Bu, ziyadesiyle can sıkıcı bir yakıştırmadır. Bu durumu buna benzetebiliriz nitekim.

Maddi desteği Madrid'den alamayan Bask bölgeleri, çareyi lokal dernekler kurarak arar. Elimizde çok net ispatlanmamış bir veri olsa da şunu yüksek bir ihtimalle tahmin ediyoruz; Barcelona kulübü futbol tarihinde kombine sistemini uygulayan ilk kulüptür. Ve bu uygulamayı ortaçağdan kalan "Lonca sistemi" sayesinde keşfetmişlerdir. Satılan ilk kombineler oturma yerleri, maç izleme imkanı sağlamıyordu. Kulüpten verilen kart tam anlamıyla kombine olmasa da sınırlı sayıda olduğu için Barselona şehrindeki insanlar arasında statüko sağlıyordu.

Birinci Dünya savaşı ve sonrasında İspanya'da futbol düzgün bir biçimde oynanmamış sadece yaz ligleri yapılmıştır. Ancak General Franco dönemi öncesinde hiç bahsedilmeyen "Bask kültürü ile futbol ilişkisi" konusu yazın, görsel ortamlara taşınmamış, Franco rejimi ile patlak veren siyasi düzen ve futbol kulüpleri hiyerarşisi esasında bizzat Kral 13. Alonso tarafından oluşturulmuştur.

Kral Alfonso sürgünde olduğu Roma'da Brandysini yudumlarken karşı limanda Franco'nun başı belaya giriyordu o sıra...

0 yorum: