17 Ağustos 2009 Pazartesi

Alfonso XIII of Spain (Ep1/2)

İspanya futbolu bugün yaptıkları ile değil de daha çok endüstriyel dönemin getirisi "marka değeri" ile konuşulsa da İspanya futbol tarihi hakkında söylenmesi gereken birçok durum/olay var.

Doğusundan sıçramış faşizm tehlikesine karşın ayakta sağlıklı duramayan bir ülke kültürünün getirisi her ne kadar toplumsal parçalanma olsa da, statüko bu parçalanmayı futbolla birleştirmeyi seçmiştir. Ama yanlış yoldan giderek. Sonucu "Eğri gemi doğru sefer" paralelinde olmuş sayarsak.


İspanya futbol tarihi hakkında yanlış bilinen en önemli konu/kişi General Francisco Francodur. Franco'nun zalimce tavrının futbol üzerindeki izdüşümünü bugün konuşuyoruz konuşmasına, ancak bu izdüşümün oluşmasında ateşi fitilleyen durumun sebebi toplumsal bozulmadan çok 13.Alfonso'dur. Hatta bazı kitaplarda Franco'nun Madrid stadına suikast sebebi ile hiç gitmediğini söyler. Ancak konu bu değil.

Konu, 13.Alfonso'nun bugün adları Real ile başlayan takımlara bu adları kendisinin verdiğidir. Royal(Real) anlamındaki yani Kraliyetden gelme/ Kraliyet ürünü olarak lanse edilen bu takım adları kısa süre içerisinde isimlerini değiştirmiştir. Değişim hızlı olmuştur. Ancak bu durum Bask takımlarının tepkisini çekmiştir. Blogda daha önce de bahsettiğimiz üzre Athletic Bilbao takımının Fransız Bask bölgesi takımları ile birlikte kurmayı planladığı ligi ve Athletic Bilbao takımı oyuncularının başına neler geldiği malum.

Ve dahası Copa del Rey'in o günlerde ismi değiştirilerek Copa Del Ayuntamiento de Madrid'e dönüştürülerek sadece belli bir zümrenin kupası olarak lanse edilmesi Bask bölgesindeki futbol tutkunlarını sinirlendirmişti.

Ve bu toplumsal huzursuzluk, futbolun içerisinden cereyan ederek bugünlere kadar etkisini hissettirecek, 13.Alfonso'nun başına iş açacaktı....

İki bölümlük bu yazının diğer yazısı Cuma günü gelecek.

0 yorum: