12 Ekim 2009 Pazartesi

Fordingbridge Turks

Fifa 2004 yılında 100.yıl anısına Dünya'nın en eski futbol kulüplerini derleyerek para ödülünü uygun görmüş, bu liste uzun uğraşlar sonucu sembolik olarak ilk 11 şeklinde oluşturularak kamuoyuna duyurulmuştu. Ödül çok büyük olmasa da bilhassa İngiliz kulüpleri belgeler toplayarak Fifa'ya başvurmuşlardı. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz Fordingbridge Turks kulübüydü.

Nitekim Fifa'nın oluşturduğu kurulun kararı sonrası kendileri en eski altıncı kulüp olarak tarihe geçmişlerdir.

Fordingbridge Turks kulübünü ve geçmişini yazılı ya da görsel medya duymuş mudur bilemiyorum. Kaldı ki ismi duyulursa kendileri "gurur abidesi" olarak kullanılacaktır, şimdiden eminim. Ancak kulübe adını veren, oynayan yahut katkıda bulunan hiçbir Türk kayıtlarda olmamasına karşın, bu ismin sadece bir çeşit slogandan ibaret olduğunu biliyoruz.

Çünkü dünya üzerinde bugün bile kullanılan "Young Turks" deyimi bir yana bu kulübün adını Plevne savaşındaki "Türkler geliyor!" deyimi ile yansımış olduğu biliniyor. Plevne savaşındaki asi ve dirençli Türk askerlerini betimleme olarak kullanan Fordingbridge halkı takımın ismini bu yönde kullanmış, ve herşeyden öte takımın logo ve amblemini Türk bayrağı olarak görmüştür.

Fırdingbridge Turks kulübünün Basingstoke kupasını kazanması dışında bir başarısı bulunmuyor.

1 yorum:

Temur dedi ki...

http://www.flickr.com/photos/11107719@N06/1039332718/

buyrun...