7 Ekim 2009 Çarşamba

Agnelli Famiglia

Agnelli ailesi değil Juventus, sahip oldukları otomotiv sektörü sayesinde Torino'yu ayakta tutabilmiş köklü bir aile iken, zamansız ölümlerle sadece kendilerini değil Juventus'u ayakta tutabilmiştir. Blogda daha önce Torino kelamı etmişken kendilerinin Torino'nun finansal sıkıntıya girdiğinde Fiat'ın koltuk montajında kullanılan kumaşı verip forma yapmalarını sağlayabilmiş bir aile olduğundan bahsetmiştik.

Futbol bu, ne zaman Torino ayağa kalkmış "1" numaraya oynamaya başlamış olduğunda şike için Empoli kulübüne sadece koltuk kılıfı değil düzinece arabalar yollanmıştı. Ancak konumuz bu değil nihayetinde.

Çünkü futbol kulüpleri teşkilatlanmasında hisse senedi, tahvil, halka açılma gibi kavramlardan önce Futbol kulüplerini bu denli Oligark aileler saltanatını sürmekte kullanmamıştır. İtalya'da 1940-1987 arası kulüp satın alma gibi opsiyon bulunmadığı için büyük aileler kulüpleri kiralama yoluna gitmiştir. Bu zaten bilinen bir hikaye.

L'avocatto (Avukat) mahlaslı Giovanni Agnelli'nin Juventus dönemini tekrardan başlatması babasının ölümü ile başlar. Babası Eduardo Agnelli 1935 yılında bir uçak kazası ile yaşamını yitirir. Bu durum Juventus için bir son ama Giovanni için bir başlangıçtır.

Çünkü Eduardo Agnelli Juventus'u Torino'nun bir numaralı takımı yapmış, kulüp ilk kez Avrupa'ya onun sayesinde gidebilmişti. Kız kardeşlerden Milano'lular Juve'ye görümce muamelesi yapmış ve Eduardo Agnelli döneminde tekrardan Juve'yi eve almışlardır.

Herhangi bir finansal sıkıntısı olmayan Juventus kulübü Giovanni Agnelli başkanlığındaki ilk yıllarda çok başarısız olur. Ancak kardeşi Umberto Agnelli'nin büyüyerek Juventus kulübünde ona yardımcı olması kuşak farkına rağmen müthiş bir intizamda olur. Çünkü 1953'den sonraki 16 yıllık süreçte takım 11 kere şampiyon olur. Juve artık eski günlerine dönmüştür.

Giovanni Agnelli'nin köşeye çekilip emekli olmasından sonra küçük kardeşin(Umberto Agnelli) oğlu olan Roberto Eduardo Agnelli bu sefer Juve'nin dümenini almış ve Trapattoni ile inanılmaz yıllar yaşamıştı.

Futbol kulüplerinde şu günlerdeki satın almalar dışında maddi bir beklenti olmadığı halde aile boyu br kulübe hizmet vermiş bir aile daha var mıdır? Bilmiyorum.

0 yorum: