28 Temmuz 2009 Salı

Taktiksel; Rüzgar gülü

Hasbelkader, futbolu teknolojik bir gelişme doğrultusunda düşünsek4-3-3 bu teknolojinin bugün geldiği son noktadır. Adına Rüzgar gülü denilen bu taktiğin seçim revansı olmadığını düşünürsek, elbette Total futbolun bir ürünü olduğunu görebiliriz. Yani 4-3-3 arafta olan bir taktik değildir, seçimdir; Teknik direktör seçimi.

Van Basten'li Ajax'ın bugün Utrecht'de bu konuda kitap yazdığını, daha doğrusu bu kitaba konu olduğunu bilsek dahi bu sistem, ne total futbolun ne de Brezilyalı oyuncuların karakteristik ürünlerinin sonucudur. Bunlar, bir çeşit kötü/iyi yanı kapamadır.


Birmingham'da insanlar takımın deplasmanlarda çok puan kaybettiğini düşünüyorlar. Ama takım için benim yapabileceğim fazla birşey yok. En azından şimdilik böyle gözüküyor. Ben Gabriel'i(Aglonbahor) sırf hızlı olduğu için sağ kanat oyuncusu gibi oynatırsam belki başarılı olur. Ama ben onu ve dolayısı ile kendimi aldatmış olurum. O şimdi Ashley Young ile mıknatıs gibi iki uçlu olarak forvete yardımcı oluyorlar. Ama ne forvetler, ne de orta sahalar. Biliyorum, birgün herkes 4-4-3 oynadığında biz deplasmanda daha çok puan toplayacağız
. Martin O'neill

Martin O'neill takımını mart ayı öncesinde şampiyonlar ligi potasına koyduğu zaman değil de çıktığı zaman mart ayının sonlarına doğru BBC Sports'a böyle konuşuyor. Belki de işin olumlu yanına baktığı söylenebilir, belki. Ancak su götürmez bir gerçek vardır ki, o da 4-4-3 oyun sisteminin bir çeşit zorunluluk olduğudur. Çıkıpta "Aglonbahor'un ne santrafor özelliği ne de orta sahanın sağ tarafında oynayacak meziyeti var arkadaşım, özür dilerim bunun için" demesini beklemek, 4-4-2'nin milli bir dava olduğu İngiliz denizinde onların sonarsız denizaltı olduğuna dair benzetmesini yapmaktan daha zordur.


Bugün rüzgar gülü taktiğinin Santos ve Palmeiras'ın 80'lerin sonundaki meşhur 4-2-2-2 taktiğine benzetmek yine bu yönde bir hatadır. Brezilya'da oynayan yahut yetişen oyuncu profiline bakıldığında bu taktiğin bu oyuncu profili ve meziyetini kapamak, örtmek için yaratılmış bir sistem olduğunu bizlere nitekim açıklayabilir; bu araftaki Rüzgar gülünü.


Kim ne derse desin 4-3-3 şu an oynanan futbolun en "civa" ve en "akışkan" taktiğidir. Bugün elbette başarılı olan takımların bu taktikle şampiyonluk/kupa sevinçlerini yaşadığını görsek de, yeryüzünde oynanan en güzel oyunun bu taktikle kendini perçinlediğini görsek de 4-3-3 bir araçtır, amaç değil.


Bugün Liverpool'un -Menajer stili dışında- son beş senede yaptıkları transflere bakıldığında Rafael Benitez'in bu taktiğe sığınmamak için yaptığı ve dolayısı ile havaya attığı paraları görünce, ister istemez 24 senedir kadro gereği klasik İngiliz tertibi ile oynayan Liverpool için acaba bir rüzgar gülü mü gereklidir? diye sorası geliyor insanın.


Merseyside'da kuzeyden iyi rüzgar alır hani(!).

0 yorum: