Geçen gün futbol tarihinin bilinen ilk uluslararası maçının tarihi ve anektodu üzerinde durmuştuk. Bu kez tarihler 1905'i gösterdiğinde futbol, ada dışına çıkıp bir uluslararası maça şahit oluyordu; Fransa- İsviçre.
Yaklaşık 30 yıllık bu süreçte futbolun yaz şampiyonası olarak gösterilen ve İngiltere, İskoçya, Galler, İrlanda'nın(henüz bölünmemişti) kendi aralarında oynadığı ve sürekli İngiltere'nin galip geldiği maçlardan sonra 1905 yılında Fransa ve İsviçre sadece cephede bekleyen askerlerini formda ve moralli tutmak için böylesi bir olaya girişmişti. Fransa karşıtı, İtalya yanlısı İsviçreli halk hazırlık maçı olmasına rağmen bu maça savaş gözüyle bakınca futboldan beklentiler üst düzeyde olmuştur.
Maç sonrası, maçı düzenleyenler bu olaydan para kazanacaklarını anlamış olacaklar ki, diğer sene daha üst düzeyde şampiyona düzenlemişlerdir. İtalya ve Belçikanın da katılımıyla "göstermelik" şampiyona düzenlenmiş, finalde İngiltere ile berabere kalan Belçikayı yenebilmek için bankerler hakemlere "yazı-tura" atma seçeneğini önermiş ve paranın tura yüzü Belçikayı güldürmüştür.
Ama o gün tam 6 yazı-tura atılmış ve sonunda İngiltere şampiyonayı kazanmıştır.
Futbolun içindeki bugünlerdeki endüstriyel gelişmeyi görüp "Eskiden böyle değildi, yazıklar olsun Endüstriyel spora, futbola" diyenler sanırım yine "Boş lugâtlı sosyalist manifestoyu" tersten okuyorlar.
Çünkü Endüstriyel gelişmenin ana-metası para futbolu geliştirmiş ve ondan birgün para kazanacak hamleyi başarı ile tamamlamıştır.
Tıpkı sirk işinde para kalmadığını görüp işçilere futbol maçı yaptıran İngiliz bankerler gibi.
Saygı duymak lazım.
0 yorum:
Yorum Gönder