24 Temmuz 2009 Cuma

Nicknames; Garrincha

Futbol oyununun "vefasızlığını" baş gösterdiği an, örnek göstermeksizin ilk akla gelen isim Garrincha'dır. Umuyorum ki bu blogda onu ve kariyerinin başa çekildiği bu vefasızlığı ve herşeyden öte futbol oyununa yön veren stilinden uzunca bahsederiz. Ancak bölüm gereği asıl ismi Manoel Dos Santos olan bu oyuncunun mahlasının nereden geldiğinden bahsedeceğim.

Babasız büyüyen Dos Santos çocukluğunda aşırı hiperaktif olduğundan dolayı büyükbabası onu bu aksiliğinden bünyesini hafif serinletmek amacı ile kuşlardan korkutur. Giderek büyüyen Garrincha, futbola merak salma yaşını geçtiği halde dahi bu korkusu onun için artık fobi olmuştur. Rivayetlere göre birgün okuldan dönen Dos Santos evinin kapısında kuş gördüğü için iki gün eve girmemiştir.

İşte böyle bir fobinin ortaya çıkardığı bu futbol kişiği, Corinthians genç takımında oynarken Botafogo'ya transfer olduğunda takımda oynayan Ribero Dos Santos( Ribero) ile isimleri karışmasın diye kendine bir mahlas takmıştır. Bir takım rivayetlerde ilk mahlasının Garri olduğu, ancak sonraları Garrincha lakabını kullandığıdır.

Ha keza, söylemeden geçersek daha doğrusu belirtmeden geçersek olmaz: Garrincha bilhassa Bolivya'da yaşayan bir kuş(!) cinsidir.

0 yorum: