24 Temmuz 2009 Cuma

Omar Sivori

Omar Sivori ve arkasında yarattığı futbol'un mülteci(!) akımı futbol tarihinde Bosman kadar bir mihenk taşı görevi görmez belki de. Ülkesindeki baskıları görmezlikten gelmeyip İtalya'ya kaçan Sivori, bu sefer Ülkesindeki sıkıntılara benzemeyen faşist baskıların futbol üzerinde küçük fareler gibi cirit attığı İtalya'da bir süre oynadıktan sonra İtalyan vatandaşlığına geçtiğinde kariyerinde belki debir hedef kalmıştı; Milli takıma seçilmek.

Nitekim İtalya milli takımı ile Dünya kupası Play-off karşılasması için kadroya girdiğinde kendisinin söyleyemediği ama Fifa'nın farkettiği bir durumla kadrodan çıkarılmıştı. Çünkü Sivori, Arjantin Milli takımında oynamasa da kadroya bir kez çağrılmıştı. Fifa o an belki de sırf Sivori için ama hiç değişmeyen ve bugün bile geçerliliğini koruyan Milli takım adaylığı kuralını çıkarmıştı. Sivori bu yüzden dört sene Arjantin Milli takımı formasını, daha sonraları İtalyan milli takımı formasını giymişti. Yıllar sonra, bu durumu bildiği halde neden böyle davrandığı sorulduğunda;


-"Çok korkmuştum" demişti Sivori. Kimden? diye tekrar sorulduğunda "elbette" hiçbir cevap verememişti.

Futbolun üzerinde kabus gibi duran "siyasi baskılar" yıllardır futbola zarar veriyor. Ama buna kimse dur demiyor. "Hakemin bitiş düdüğü" aslında bir bitiş değil, değirmenin suyunu çevirmeyi devam ettiriyor.

0 yorum: