30 Aralık 2009 Çarşamba

Tarih Karşısındaki Yalnızlık

Tarih 19 Kasım 1969. Yer Maracana Stadyumu. Dakika: 34. Edson Arantes Do Nascimento “Pele” topun başında, karşısında Vasco Da Gama’nın Arjantinli kalecisi Edgardo Andrada. Andrada’ya Brezilyalılar, çok iyi refleksleri olduğu için kedi (Gato) diyordu ama o penaltı vuruşu karşısında yapacak bir şeyi yoktu. Bir Brezilyalı gazeteci tarihe tanıklık etti çünkü o gol Pele’nin kariyerindeki 1000. golüydü.

Şimdi tarih şeridini geriye saralım; sakatlandığı için Fluminese’de futbolu bırakmak zorunda kalan Dondinho’nun ayakkabı boyacısı oğlu bu golden tam 13 yıl 2 ay 12 gün önce, Santos, Corinthias karşısına çıkar. Maç 7-1 biter. 6. golün sahibi o sıralar 15 yaşında olan Pele’dir ve bu gol onun kariyerinde ilk golü olur. Kaleci Zaluar da tarihe böylece geçer. 31 Temmuz 1958 Santos 1 Comercial 1, Pele’nin 100. golü. 6 Haziran 1959 Santos 6 Fortuna 4. Avrupa turnesindeki Santos ekibinin attığı son gol Pele’nin 200.golüydü. 15 Eylül 1962 Santos 7 Ferrovaira 2, Pele 500. golünü atıyor. Şu an Brezilya üçüncü liginde oynayan Ferrovaira, kuruluşundan beri geleneklerini devam ettirdiği için ayrı bir önem taşıyor. İran Şahı Rıza Pehlevi’nin onu görmek için üç saat ayakta beklediği Pele, 21 Temmuz 1983’de ülkesinin Güney ve Doğu karmalarının yaptığı maçta son golünü attı.

Not: Biz henüz tanıtım yazısı girmeden sevgili Nuh Köklü ilk yazısını yolladı bile. Nuh Köklü değerli yazılarını bundan sonra Stereotype Ball için de yazacak. Kendisinin halihazırda çok güzel bir bloğu da var.

4 yorum:

Marco dedi ki...

Alta foto de Pelé. Después de Maradona lo mejor que he visto.

Un saludo cordial y bien año 2010!

Adem dedi ki...

Pele'nin yanındaki oyuncuların hepsinin çok parlak fikirleri varmış ama çevreleri kötüymüş galiba ;-)

Adem

Adem dedi ki...

Kafalarının üzerlerinde ampül görünümü almış ışıklardan bahsediyordum, kızmayın.

Adem

S.B dedi ki...

İlahi Adem, hiç farkedemedim :)