5 Ocak 2010 Salı

Bad and Ugly Ep13

Bruce Grobbelaar, taşıdığı birkaç etnik köken sayesinde buralara kadar gelmiş biri iken, onu efsane yapan kavramın etnik köken, trajedi haline dönüştüren kavramın ise bu etnik kökenden kaynaklanan kişilik bunalımları olduğu yadsınamaz.

Klasik 1974 Batı Almanya oyuncu prototipi halini almış bünyesini, Güney Afrika kanı ile birleştiren Grobbelaar, Liverpool'un 1980-1994 seneleri arasındaki "başarılıdan" çok, "efsaneleşmiş" kadronun belkide tek değişmeyen oyuncusu olduğu, onu, ve dolayısı ile futbolculuk kariyerini gözümüzde sağlamlaştırabilir.

Ancak ne var ki, o klasikleşmiş tabirle bir figürdür. Bugün aynı hareketlerle ünlü olan Dudek futbol kitaplarında yer alamadıysa, bu onun suçu değil; Ömer Üründül tabiri ile olgunlaşmış atakları elinde yumuşatan Bruce Grobbelaar sayesindedir.

Bruce Grobbelar değişen 92 kuşağı Liverpool'una hiç uyum sağlayamadı. Artık 1984 yılındaki finalde Liverpool'u ipten alma hikayesi yerini, taraftarla kavga eden, şike yapan, küfürbaz, uyumsuz hikayeleri aldı. Bugün, hala, yine aynı veteran futbolcu hikayeleri vardır dört bir yanda. Ancak Bruce Grobbelaar'ın durumu biraz farklı idi.

Onu efsane yapan etnik kimliğinin baskısı altında, soğuk İngiliz şakalarından olan " Güney Afrika, Güney Afrika'da mı?" sorusunu soran Ian Rush'a tabiri caizse gider yapmamıştır Bruce Grobbelaar, o gün oynanan Cardiff City maçını satmıştır. Parası güzel gelince kötü giden sezon boyunca tam 9 maçı kendi elleriyle vermiştir. Ve Liverpool kariyeri o noktada bitmiştir.

Sırf Hükümet yanlısı olmamak için Zimbabwe milli takımında oynamış, Ira'nın İngiltere üzerindeki baskısının yoğun olduğu günlerde İrlanda Tişörtü ile Merseyside'da dolaşmış biridir Grobbelaar.Ertesi sezon açılışı sırasında bıyığına pasta kreması değdiği için ona gülenleri ertesi gün hazırlık maçında üzmüş, artık geriden geriye emekliliği istenen bu adamın tek bir şart oluşmuştu. Ona emeklilik maçı düzenlenecek, ve Kenny Dalglish kaleye geçecekti.

Kabul olunmadı.

Zaten o noktadan sonra kimse yanına yaklaşıp "Bıyığında bir şeyler var ağabey, ayran mı içtin?" diyemedi.

Sessiz sedasız Liverpool'dan ayrılıp 13 senede 16 kulüp değiştirdi.

0 yorum: