17 Mayıs 2009 Pazar

Taktiksel: Catenaccio


Catenaccio.. Kelime anlamı asma kilit olan ama futbola İtalyanların 1950'li yıllarda kazandırdıkları taktiksel bir anlayış. Kimi zaman ağlama duvarı işlevi gören kimi zaman geçilmez armada söylemlerine maruz kalan bir takımın uyguladığı taktiktir Catenaccio. Bu taktiği uygulayan bir takımı yenerseniz kebap, ama yenilirseniz "Köy takımı, 50 kişi defans yaptılar, vesaire vesaire" söylevleri esasında bu taktiğin suçu değil, mentalitesindeki kurgudan dolayı üzerine aldığı yüktür.

Yani beş çakılı defans oyuncusu ile 3 ya da 4 diri orta saha, temelinde topu ilerde saklayabilen 1 ya da 2 forvet mevkisi oyuncusu ile sağlamlaştırıp bugün hasbelkader yaratıcı dediğimiz "On numara" mevkisini bu taktik'den afaroz edilmesi ile oluşturduğumuz kadro ile Catenaccio taktiği yapmış sayılabiliriz, sayılmayabiliriz de. Olay işin "Anadolu takımı" ünvanından soyutlamakta, yani oyunu iyi oynamakta.

Nitekim, Padova teknik direktörü Nereo Rocco bu taktiği bilinçli bir şekilde değil, elinde bulunan oyuncuların defansif/ofansif özelliklerinden oluşturduğu kurgu ile sağlamıştır.

Yani bu olayın, taktiğin tarihsel kurgu arasında yer almasının sebebi "Maç boyunca defans yaptı karşı taraf mirim" boyutundan çıkıp "başarılı" olmuşluğu onaylandığı için bu satırlarda vardır. Hoş, skor bazında yahut oynanan oynun göze hoş görünürlüğü tartışılır tartışılmasına da, bu taktiği bilhassa dünya kupalarında boy gösteren İtalya'nın sadece uyguladığı bilinir. Kısaca bu taktiğin olmazsa olmazlarından bahsetmek gerekirse:

- Orta sahada saha markajı, defans bölgesinde adam markajı.
-Defans oyuncularının tandeminin arasında ya da arkasında Sweeper denen yardımcı tandem oyuncusu.
-Fizik kondüsyon'un çok mühim bir olay değil ancak oyuncuların fiziki parametrelerinin (Boy, güç, vb) sağlam oluşu.
-İki yönlü orta saha oyuncusu ve Libero mefhumunun sahada var olması gibi özellikler oyun kurgusu ve oyun analizi olmaksızın bu taktiğin sahada olmazsa olmazlarıdır.

Bu taktiğe karşı gol sayısının azlığı konusunda ön yargılı davranan futbol severlere, aşağıda bu taktiği tam anlamıyla kullanıp aşağıdaki gol sayılarını atmış takımların küçük bir istatistiğini vermek gerekirse:

1949-50 juventus 100 gol
1950-51 ac milan 107 gol
1951-52 juventus 98 gol
1952-53 internazionale 64 gol
1953-54 internazionale 67 gol

0 yorum: