31 Mayıs 2009 Pazar

Legend: Daniel Pasarella

Efsane olamadım bari trajedi olayım düsturu futbolda yoğun bir şekilde işler midir bilmiyorum açıkcası. Ama bu düsturun bilhassa Güney Amerika'da oluştuğunu görmemek elde değil. Futbolun tarihini tutanlar 1900'lü yılların başında Brezilya ve Arjantin'e şöyle bir bakınsalar bugün futbolun işleyişi belki daha farklı olacaktı. Bu benim en nacizane değil, en içten düşüncelerim.

Desailly : "Gol atmak kolaydır, defans mevkisinde oynamak ondan daha kolaydır. Ama golü önleyen, aldığı topla takımını ileri sürükleyen ve gol atan defans oyuncusu olmak kolay değildir" der. Haklı da. Böyle bir oyuncu var karşımızda işte, Desailly'nin kastettiği gibi: Daniel Pasarella.

Boşuna araştırıp, buraya gelip "Daniel Pasarella çok gol atan bir defans oyuncusuydu" kalıbını elbette dökmek istemem. Onu ayrıcalıklı ve efsanevi yapan olay takımının oynunu orta sahadan değil de kendi kale önünden kurmasını sağlayacak özelliklere sahip olması idi. Youtube benzeri video paylaşım sitelerinde kendi adını arattığımızda onun attığı golleri görürüz görmesine, lakin bilhassa eski Dünya Kupası görüntülerine bakıldığında günümüz libero anlayışının da ötesinde oyun oynayan Arjantin Takımı gözümüze çarpar. Ama biri vardır ki o gözümüze çarpmaz, adeta gözümüzü orta sahadan yaptığı dripling ile yorar. Gayet tabi Pasarella'nın bu özelliklerini, kariyerine sol açık mevkisinde başlamasına borçlu idi.

Kısa bir anektod vererek onu size anlatmaya çalışayım. River Plate taraftarları arasında hani şu bizim meşhur tabirimiz "12. Adam" kalıbı 12 değil de 13. Adam'dır. Bunun sebebi 1976 yılında Pasarellaya takılan "2 kişilik cüce" lakabından kaynaklanıyor. Sanırım bu anektod onun ne kadar çalışkan bir defans oyuncusu olduğunu bize anlatıyor.

Alain Giresse'nin onun hakkında söylemiş olduğu bir konuşmayı yazarak bu yazıyı sonlandıralım.

"....... Koç bana(Giresse, orta saha), sen Pasarellayı tutacaksın dediğinde hafiff şaka yollu gülümsemiştim maçtan önce. Maç sonraso De Pier(Defans) yanıma yaklaşıp "Neden Pasarellayı tutmadın?" diye sorduğunda Oleuw(Kaleci) Pier'e : "Boşver adamım bende ondan iki gol yedim" demişti."

Bir defans oyuncusu için bunlar gurur verici olmalı.

0 yorum: