30 Mayıs 2009 Cumartesi

Derbies: As Roma vs Lazio Roma

Futbolun rekabeti topun yuvarlaklığından daha keskindir. Ufacık gözucu ile dışarıdaki maçların heyecanlarına ortak olduğumuz zaman bunu görüyoruz. İtalya'da daha "keskin" uçlu bir maç yok mudur? Vardır Elbette. Ama bu aynı şehirde oynanan *Hatta aynı stad* A.c Milano vs İnter Milano maçından kuşkusuz daha "keskin" uçlarla oynanan Roma-Lazio maçı benim gözümde İtalya'nın en iyi derbisidir.

Siyasal ideolojilerin ayırdığı kardeşlerden yalnızca ikisi değildir Roma ve Lazio takımları. Ama bilakis sağ görüşün içten içe içini yıkayıp boşalttığı İtalya ülkesinin en masum takım/taraftarlarını da oluşturmazlar hani. Faşist ideolojiyi benimsemiş bu iki takımın birbirleri arasındaki rekabatin sebebi Faşist Cuntanın zamanında Roma takımının kollanmış olduğudur. Hatta internet'de hakkında kaynak olmasa da Lazio takımının ilk on birinin Roma takımı kurulduğunda askeri cunta zrounluluğu ile As Roma takımına kaydırıldığı rivayet edilir. Bu başlı başına bir kin oluşturma müessesi zati.

Kısa bir anektod bizden olsun. 1967 yılındaki Roma-Lazio maçından önce Lazio takımında tam tamına 5 adet oyuncu cezalı durumdadır. Maçtan önce Lazio taraftarları olası bir mağlubiyete karşın bu cezalı oyunculardan ikisini rehin almıştır. Maç bittiğinde skor Roma'nın lehine 4-1 ve bu iki oyuncunun her ikisinin de yüzünde ikişer derin bıçak izleri oluşmuştu. Ve en önemlisi bu işin kimin yaptığı bilinmemekte(!) idi.

Futbol güzel.

0 yorum: