15 Mayıs 2009 Cuma

Legend: Gordon Banks

Bir önceki yazıda efsanevi bir maçtan bahsetmiştik. Bu maçta İngiliz kalesini koruyan kişidir Gordon Banks.

Onu efsanevi yapan üstüste yılın oyuncusu ödülünü altı kez kazanması ya da kariyerinin sonlarına doğru dünya kupası kazanması değil. Bizzati kişisel yetenekleri.

Santrafor ya da orta saha oyuncusunu anlatırken şöyle çalımlardı, böyle bururdu rahmetli diye anlatabiliriz. Ancak bu genelde kalecilerde sekteye uğrar. Mesela Buffon. Buyrun anlatın bana. Onun en spesifik söyleyebileceğimiz özelliği refleksleri ve buna bağlı kurtarışlarıdır. Başka?

Elbette daha farklı özellikleri vardır Buffon'un. Bu, bizim gözümüzde daha çok kalede duranların değilde kaleye yönelenlerin oyunuymuş gibi gözüktüğü için böyledir. Gordon Banks kimdir, nedir soruları esasında Casillas kimdir sorusuna benziyor bu yüzden. İkisi de başarılı, halihazırda yüzlerce gol yemiş ama bizim anlamlandıramadığımız şekilde -istatistik olsa gerek- başarılı, hatta efsanedir.

Üstelik karşılarında Lev Yashin gibi soğuk bir ülkenin hem kendisi hem oyun tarzı soğuk bir adamla karşılaştırılma şansları olsa da; varsın olsun, Gordon Banks bizim gözümüzde efsanedir.

0 yorum: