13 Mayıs 2009 Çarşamba

Efsanevi Maçlar Ep1; İngiltere - Batı Almanya


Futbol garip bir oyun.

Yıl 1966. Dünya kupasında final günü geldiğinde takvimler 30 temmuzu gösteriyordu. Henüz siyasal olarak iki parçadan oluşan Almanya favori olarak finale geldiğinde karşısında ilk kez bu kadar kupaya yaklaşmış ve arkasında seyirci desteği olan İngiltere ile karşılacaktı. Maç öncesi futbolun sportif başarısından daha çok İkinci dünya savaşından sonra iki ulusa miras kalmış karşılıklı kin ve haset duygusu bu maçı çok önemli kılıyordu.

Maç başladığında Alman takımı 13. dakikada Haller ile ilk golünü bulurken İngiltere buna 19.dakikada karşılık verecekti. 80.dakikaya girildiğinde Peters ingiltereyi öne geçirdiğinde ve maçın sonuna yaklaşıldığında İngilizlerin kupanın sevincini yaşıyorlardı. Ancak sevinçleri kısa sürdü. 90.dakikada Weber Almanya'ya bir şans daha tanıyan golü atıyordu.


Bu maçı efsanevi kılan şey maçın daha çok siyasal bir obje olarak görülmesi değil nitekim. Uzatma başladıktan 10 dakika sonrası Hurst yıllardır tartışılan bir gole imza atınca Alman takımı topyekün ileri çıkıp tabiri cazise maile boyu hücum yapmayı dener ve Hurst maçın sonlarına doğru kontraatak'tan bir golü daha yazar tabelaya.

Yazar yazmasına da sahadaki İsviçreli hakemin 3.golden sonra maçı adeta bırakması, taça giden topu görmezden gelip sahada topu araması üçüncü golün adeta aslında gol olmadığı süphesini izleyenlere tekrar göstermiştir.Halbuki üçüncü golde Azeri uyruklu yan hakem Tevfik Bahremov'un ısrarlı bir biçimde orta noktaya doğru hareketi golün şüphesizliğini yani buz gibi gol olduğunu halihazırda tamamı ile İngiliz dolu statda pek fark edilmediği gibi yıllar sonra Orta saha oyuncusu Wilson'un maçtan sonra hakeme gidip topun aslında gol olmadığı söylemi bu maçı tartışmalı maçlar sıralamasına üst sıralara çıkaracaktı.



Futbol gariptir dedik ya, hakikaten öyle. Bu maçta hatalı karar veren Tevfik Behramov'un adı bugün Azerbaycan ülkesinin Bakü kentinde bir stada verilmiştir. Bu hatalı karar verildiği yıllarda Azerbaycan'ın hala Sovyetler'e bağlı olduğu ve golün Alman kalesine verildiğini de söylememize pek gerek yok gibi. Değil mi?

England v West Germany
July 30, 1966
Wembley, London
World Cup Final

England 4 (Hurst 19, 100, 119,
Peters 78)
West Germany 2 (Haller 13, Weber
89)
HT: 1-1
Ref: G Dienst (SWZ)

England: Banks - Cohen,
J Charlton, Moore, Wilson, Ball, Stiles,
R Charlton, Peters, Hunt, Hurst.

West Germany: Tilkowski -
Hottges, Schulz, Weber, Schnellinger,
Haller, Beckenbauer, Overath, Seeler,
Held, Emmerich.

0 yorum: