"Derby" kelimesinin kökenini ve yahut nasıl oluştuğunu araştırdığımızda İngiltere'nin Derby şehrinde geleneksel olarak düzenlenen ve tarihi yaklaşık 200 yıla dayandırılan at yarışlarından aldığını görebiliyoruz. Tabi hikayesi bu kadar kısıtlı değil. Her yıl düzenlenen bu yarışmaya eğer aynı kentlerden gelenler varsa bunlar yarışdan daha önceki günlerde yarıştırılıyor ve yarış gününde belirlenen her kentin adına sadece bir atla yarışma başlayıp, müsabakalarda birinci olan at kraliyetin atı oluyormuş. Derby kelimesinin anlamını ise final maçı öncesi aynı kentden gelen atların arasında yapılan müsabakaya verilen bir ad olduğunu nitekim anlayabiliyoruz böylece.
Blog'a yeni başladık. Gün geçtikçe konu ve konu çeşitliliği sağlamak adına düşünürken, esasında blog'un konsept dışında olsa da futbol derbilerine yer vermemek olmaz diye düşündüm. Onun için bu yeni bölüme ilk olarak Bükreş derbisi ile başlayalım.
Her derbinin bir anlamı olduğu gibi Bükreş derbisinin de muhakkak derin anlam ihtiva ettiğini söylemek lazım. Romanya'nın yakın tarihine baktığımızda Çavuşesku yönetiminde halkın içinde derin çatlaklar çıktığını, komünizm karşıtı olan kesim olduğu gibi Sovyet ayrılımcığı olsa dahi Komünizm yanlısı olan halkın da azlığını yadsımamak gerekir o dönem için. İşte bu derbinin anlamı ise, bu çatlaklar sonrası ordu ya da polis ülkesi olmak isteyen halkın ayrılımcı istekleri sonrası oluşmaktadır. Hemen hemen aynı tarihlerde kurulmuş iki kulübün bu dönemeçteki yeri Steaua taraftarının askeri rejimi istemesi, Dinamo taraftarının komünist rejim yanlısı olmakla oluşuyor.
0 yorum:
Yorum Gönder