7 Haziran 2009 Pazar

Mihenk Taşı; Polyester

Kuşkusuz bu blogda futbol takımlarına ait eski formaları yayınlarken, bugün milyar dolar seviyesine gelmiş forma pazarının futbolun mihenk taşlarından biri saymamız abes olmaz. Ancak bu mefhumun gelişimi sırasında da tekstil ve oyuncu sağlığı adına kilometre taşları sayılabilecek gelişmelerde sağlanmışdır.

Futbolun ilk olarak Ada'da oynandığını algılayarak bu noktayı orjin seçersek nitekim futbol formaları adına sağlıklı konuşabiliriz, ilk futbol formaları sağlıklı olmasa da.

İlk futbol formaları kavramı Sheffield United takımı oyuncuları düzenli olarak bu oyunu oynadığında oluşmuş olsa da esasında diğer kıta yani Amerika'da beyzbol ve Rugby oyuncularının doğudan gelmiş keten formaları giydiğini biliyoruz. Belli bir süreçte oyuncular bu keten katkılı formaları giydikten sonra çoğunda deri ve zührevi hastalıklar sıcağın etkisi ile baş gösterince petrol katkılı polyester ile keten'in birleşiminden oluşan ve o dönemin tekstil icadı olarak gösterilen yeni formalar bir süre beğenilmişti.

Ancak özellikle beyzbol youncularının bu formayı giydiklerinde formanın hava almadığı ve dolayısı ile oyuncuların zorlandıkları gerekçesi ile Ada'da henüz futbol formalarında kullanılmaya başlanan ve o dönemin lüks maddesi olarak görülen İpek maddesini kullanılmaya başlanmıştır. Ve esasında forma tarihinin en uzun dönemi ipek formalarla geçirilmiştir.

Ancak 70'li yılların sonunda dokuma sanayisinin yerini otomatlı ve aynı zamanda yeni kumaş türleri çıktıkça formalar pamuk destkeli polyester'e yeni bir geçiş imkanı sunmuştur. Halihazırda kullanılan ipek formaların kış şartlarında oyuncuları soğuk ve yağmurlu günlerde ıslak tuttuğu için bu geçiş bir tür kolaylık sağlamıştır.

Günümüz futbolunun endüstirisi haline gelen bu kültürün bayrak firmaları Adidas, Nike, Puma, Reebok gibi firmalar kağıt üzerinde formaların içerisinde ne olduklarını söyleseler dahi esadında durumun oldukça gizli bir halde olduğu süphe götürmez. Ama uzmanlar günümüz formalarının içerisinde en az %60 kauçuk destekli polyestermaddesinin olduğunu savunuyorlar.

0 yorum: