2 Haziran 2009 Salı

Efsanevi Maçlar Ep2; Brezilya- İtalya,1970

Futbol için en önemli final mücadelesi "Dünya kupası finalidir" görüşüne ziyadesiyle katılmam. Ancak futbol finalleri arasında en önemlisi gayet tabi dünya kupası finalidir, kağıt üzerinde.

Benim aklıma yansıyanlar değildir şart. Küçük bir çocuğun soğuk bir Akşam üstü oynanan mahalle maçında hissettikleri sayesinde Dünya kupasını iplememe arzusu hep olsun, içine doğsun.

Ama gelin görün ki, 1970 yılında oynanan bu maçta oynayan tüm oyuncuların heyecanını globalleşmeye başlayan dünyanın, o eski mahlasına veda ettiği son günlerde varolsunlar/sağolsunlar medya ve dünyanın en köşesindeki halkın merak etmesine dahi vesile olabilecek bir mecrada oynandığını biliyoruz. Yani televizyonda.

Ha keza o eski Rio çocuklarının kulaktan kulağa yaydıkları "Tanrı sekansında, gölgede oyun" lakabını ilk kez televizyonda izleyenler heyecanlanmıştır muhakkak. Ama siyasi düzeni yenilenmeye/reformizasyona giren dünyanın iki kutubunun oynadığı bu maç elbette kilometre taşı olmamıştır olmasına. Lakin kolonizasyon ülkesi eskisi Brezilya, Avrupa'nın eski çocuğu diye köşeye atılmış milliyetçi müdavimi İtalya. Dahası da var muhakkak.

Globalizasyon karşıtı örgütlenen anarşist(!) oluşumcu Punk kültürü ve yandaşları bu global düzeyde oynanan müsabakaya karşı büyük bir tepki duysa da; Güney Amerikadan gelen(!) uyuşturucu otlardan dolayı Brezilyaya mı sempatizanlık yapmıştır , yoksa pisa'nın kaşları kara, gözleri sürmeli diye yekten oldukça italik bir tavır takınmıştır bunu bilmiyoruz.

Ancak tüm bunların gölgesinde Catenaccio vs God's mod karşılassa da bir görsek hani, kim kimi dövüyor minvalinde futbolun kilometre taşlarını hazırlayan futbol işçileri de boş durmadı değildi o gün, bacakları tir-tir titrese de.

Bu maç Dünya Kupası finallerinde ziyadesiyle hatırlanacak bir maç olarak görünmemekle birlikte, hafızalardan halihazırda silinmiş olsa dahi benim gözümde bir dönemin bilinmeyen ama kulaktan duyulan taktiksel formasyonun(Catenaccio) devrini bitirdiğini, ve herşeyden öte televizyon mecrasını kullanarak toplumların yeni Afyonunu oluşturan yeni futbol düzenini oluşturduğu bir maçtır.

Yani kral öldü, yaşasın yeni kral maçı idi. Skordan bahsetmedim bile.

0 yorum: