4 Haziran 2009 Perşembe

Claudio Gentile

Geçen gün bir konuda merak ettiğim olay için tabiri caizse tozlu raflardan, Ortaköy emniyet yanındaki antikacı sayılabilecek bir abimizden aldığım 1982 dünya kupası kasedini indirdim. Merak ettiğim husus çok farklı idi ancak yarı finalde İtalya- Uruguay maçındaki gördüğüm enstantaneyi ve sonrasında yaşanan olayları sizlerle paylaşmak istedim.

Bu hadiseyi video kaset üzerinden izlediğim için ve bunu dijital ortama aktarma gibi bir şansım olmadığı için olayı sözel anlatmaya çalışayım (İnternette bu olay ile ilgili görüntü malesef yok).

Maçın 72. dakikası oynanırken defans oyuncusu Claudio Gentille sakatlanıp kendi yarısahasının sağ tarafındaki çizgilerin dışına çıkıp kenara beni çıkarın işareti yapar. Hakem oyuncu dışarı çıktığı için maçı devam ettirir ve top tedavi süresinde taça çıktığında İtalyan kenar yönetimi oyuncu değişikliğine gider. Ki yanılmıyorsam bu oyuncu Selavaggidir. Herneyse, Selvaggi oyuna girdikten sonra maç başladığında kenarda iyileşen Gentile ve doktorlar bu olayı sanırım görmediklerinden dolayı hiçbirşey olmamış gibi tekrardan kulübeye dönerler. Gentile hakeme elini kaldırır ve sahaya tekrardan döner. Ama İtalya sahada 12 kişidir. Maç 38 saniye böyle oynandıktan sonra dahi kimse bu durumu anlamaz. Bunu tek anlayan Gentiledir. Usulca köşeye gider ve halihazırda son dakikaları heyecanlı geçen bu maçta kimse bu durumu görmez.

Olay turnuva bittikten sonra görsel klip hazırlayan İngiliz devlet kanalı çalışanları tarafından farkedilip Uefa'ya aksedilince bir anda sazan avı başlar. Final yeniden oynanacak söylentileri medyada bir anda patlar. Ama Uefa bunun mümkün olmadığını ve kuralın değişiceğini belirtir. Nitekim ertesi hafta "Sakatlanan oyuncunun oyundan çıkabilmesi için oyuna giren arkadaşı ile 4. hakemin görebileceği şekilde prosedürvari vücut teması(el sıkışma gibi) kurması gerektiğini söyler"

Bu kuralın 2 ay sonrası Genoa kalecisi Bordon'un ayağı kırıldığı halde hastaneye gidebilmesi için oyundan çıkması gibi fahiş bir hata yapılınca Fifa kuralı yeniden revize etmekte çareyi bulur.

0 yorum: