30 Eylül 2009 Çarşamba

Old Fashioned Football Shirt Company; Yunanistan 1962

Dip-not: 1954-1994 yılları arasında Yunanistan'ın hemen dibinde konuşlanan ülkeler birer birer futbol evrimi geçirirken komşu ülke daimi olarak sessiz kalmıştır. Bunun nedenlerini araştırdığımızda ortaya somut bir gerçek çıkmıyor elbet. Ancak önemli bir husus var ki, gelişen futbol ülkeleri için altı çizdirilerek okutulması gerekiyor.

Yunan futbol federasyonu oluşumu ilk olarak Helenik Futbol birliği adı altında kurulmuştur. Bu birliğin amacı futbol asayişi değil, futbolu yeni öğrenen bu ülkenin takımlarına oyuncu yetiştirmek olmuştur. Bir federasyonun temelleri böyle atılınca insan ister istemez yıllar sonra başarı bekliyor. Ama durum böyle değil.

Çünkü Helenik futbol birliği Çok etkilendikleri Batı Almanya Futbol sisteminin birebir kopyalamış ve uygulamaya sokmuştu. Çekoslavakya, Macaristan hatta Bulgaristan'ın önemli oyuncuları avrupa'nın önemli takımlarında oynarken Yunan futbol oyuncuları ülkenin dışına çıkmak için izin alamamıştır. Hatta teknik kadro ve oluşumunun sadece Yunan kimliğinden olanlarla çalışılması sağlanmıştır. Katounis, Teinas gibi çok önemli oyuncular çareyi çifte vatandaşlık alarak çözmeye çalışınca ve hatta Almanya bloğu yıkılıp federalliğe kavuşunca Yunanistan Helenik Futbol Birliği temelsizliğin cezasını çekerek 94 yılında komşularının Dünya kupasındaki başarısını hasretle izlemişlerdir.

Ta ki 10 yıl sonra Yunanistan Avrupa şampiyonu olduğunda ülkenin teknik direktörü bir Batı Alman çocuğudur; Otto Rehhagel.

Futbol bu, zamanın ruhundan anlıyor.

0 yorum: