2 Eylül 2009 Çarşamba

Bir üst benlik hikayesi; Brian Clough Ep1/2

Oturup futbolun iç dinamiklerini saymaya başlasak başarı/başarısızlığın nedenlerini göreceli bir biçimde ortaya koyarız aslında. Bu, futbolun beşer/şaşar gözüyle aktarımından kaynaklanan bir durumudur. Beşer için yapılan ama beşer olmayan gibi gözüken. İşte, tam bu noktada devreye "beğenilme duygusu", ya da biz buna arzusu diyelim; devreye girer.

BugünFatih Terim ne kadar göreceli başarılı, Bülent Uygun ne kadar göreceli başarısız olurlarsa olsun, bunun sebebi hep "Üst benliklerinden" kaynaklanır. Esasında öyle olmadılarsa da "beşer bakışa" böyle gözükür, çünkü ego'nun insana göre tarifi yoktur; O insan içindir.

Brian Edward Clough fakir bir sınıfın daha da çok çocuklu fakir bir ailesinde büyüdüğünde zamane kurallarına uymayarak futbolcu olmuştu. Zamanının santrafor stillerine çok aykırı olmayacak şekilde, kendini çokca pazarlamayarak Middlesbrough'da yaklaşık 250 maça çıktı ve maç başına yaklaşık bir golle Boro'nun tarihine geçen bir forvet oldu.

Kuzeyli oluşu ve zamanın en önemli takımların kuzeyden çıkması ile kendine Milli takımda çokça yer edinemedi. Ancak 1962 yılında Boro'nun onu yaşlı diye Sunderlan'e satması Clough'u daha da çok kamçıladı. Sunderland'de oynadığı 67 maçta tam 59 gol atan Brian Clough geçirdiği ağır sakatlık üzerine kulüpten emekliliğini istediğinde ikna olamadı. Ama onun arkasında kimse yoktu. Valley Road'dan çıkmış bir fakir çocuğun arkasında kimse de olmazdı, olmadı da.

Ona güvenen tek kişi Peter Taylordu. Daha doğrusu, 31 yaşındaki bu futbolcu eskisi ama teknik direktör yenisini antrenör olarak kullanmak isteyen Peter Taylor, Brian Cloughla bir hayat hikayesine başlayacaktı.

Brian Clough ve Peter Taylor Derby County takımının başına geçtiğinde kulüp onlardan sadece bulunduğu ikinci ligde tutunmayı görev vermişti. Ama günbegün gelişim kaydeden Derby takımı ligi şampiyon olarak tamamlayıp birinci lige çıkmıştı. Birinci lige çıktıkları sezon Peter Taylor'un bulduğu üç adı sanı duyulmamış oyuncu sayesinde ilk haftalarda başarı yakalayan Derby County'nin kaderi, ve daha önemlisi Clough'un kaderi kendi evlerinde Leeds United ile oynayacakları Fa Cup maçı öncesinde çizilecekti. Çünkü Clough o yıllardaki ününü dönemin Bad-boys lakaplı Leeds United takımının kötü ve çağ dışı oynadığı söylemleriyle kazansa da bu sadece birkaç günlük bir ün olacaktı. Çünkü Don Reive lakaplı Donald George Revie Leeds United takımı ile 6 yıldır Lige ve ulusal kupalara ambargo koymuştu. Ancak Leeds United o yıllarda oyuncuların kendi aralarında geliştirdiği ve başarıya ulaştığı sert oyuna dayalı sistemi çok iyi ve çağın ötesinde uyguluyordu. Zaten Donald Revie'in Don Reive lakabını kazanması, Leeds United'ı dönemin en ünlü takımı Torino'ya benzer bir biçimde oynatması sayesinde olmuştu.

Oldukça sert geçen ve yenildikleri iki Leeds United maçından sonra Leeds takımını kendisine takıntı haline geitren Clough o sezon Leeds'in son haftada Burnley'e hakikaten mucizevi(Son dakikalarda iki gol) bir biçimde yenilmesinden sonra şampiyonluğu kazanıyor ve Derby takımı iki sezondur bulunduğu birinci ligde muazzam bir başarı yakalıyordu.

Ancak yardımcısı Peter Taylor'un oyuncu alımlarındaki usulsüzlüklerinden sonra Derby County takımı avrupadan men edilmiş ve bir sezonu sadece ligde oynamıştır. Bu durumdan sonra Peter Taylorla arası açıldığı için onu yardımcılığından almış ve kulüpte pasif bir pozisyon vermiştir. Nitekim ertesi sezon (72-73) avrupada başarı yakalayan Derby County takımı Kupa galipleri kupasında Juventus'a yarı finalde elenmiştir. Ancak bu maçtan daha çok Derby takımın önceki hafta Leeds United ile oynadığı maçta Paul Bremnier'in (Leeds United) Derby takımından iki oyuncuyu bilerek sakatlamasını Don Revie'in bilinçli taktiği sayesinde olduğunu ima etmesi sonucu FA Clough'a 4 hafta ceza vermişti. Üstüne para cezası da eklenince Clough'un Derby County başkanı ve yönetim kurulunun arasını açmaya yetmişti. Çünkü Don Revie'nin tazminat davası sonucu Derby County'den istediği para, oyuncularun üç aylık parasına eşdeğerdi.

Gittikçe Clough ve Don Revie arasında başlayan kavga ve sonucu Clough'un tatminkar olmayan egosunu yenilmesini sağlayıp Derby County'den ayrılmasına sebep olacaktı. Ancak bu ego sönmeyecek "kaderin" Clough'a hazırladığı ceza ve suç'un ikinci perdesi aralanacaktı.

Bir üst benlik hikayesi; Brian Clough Ep2/2

0 yorum: